Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nizozemsko

9. 11. 2008
Členské státy EU

Nizozemsko

  • Rok vstupu do EU: zakládající člen
  • Politický systém: konstituční monarchie
  • Hlavní město: Amsterdam
  • Rozloha: 41 864 km2
  • Počet obyvatel: 16,2 milionu
  • Měna: euro
  • Poslechněte si úřední jazyk EU:
    Nizozemština

 

Nizozemsko
Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu

Nizozemsko, jak již samotný název naznačuje, je nížinatá země, jejíž třetina se nachází pod úrovní hladiny moře. Mnoho oblastí chrání před povodněmi hráze a vlnolamy. Značná část území byla získána z moře, nejnovějším příkladem je polder Flevoland.

Nizozemský parlament (neboli Staten Generaal) tvoří dvě komory. První komora s 75 členy je volena nepřímo a má omezené pravomoci. Druhá neboli dolní komora je volena přímo a zajišťuje dohled nad činností vlády. Členové obou komor jsou voleni na čtyřleté období. Vzhledem k rovnováze nizozemských politických stran jsou všechny vlády koaliční.

K odvětvím průmyslové činnosti patří převážně potravinářství, chemický průmysl, rafinace ropy a výroba elektronických strojů. Země má rovněž dynamické zemědělství. Přístav v Rotterdamu je nejfrekventovanější v Evropě a zajišťuje služby pro rozsáhlé území zasahující i do Německa a střední Evropy.

Tyto větrné mlýny z 18. století byly vybudovány k vysoušení půdyNizozemskou historii obohatila řada velkých malířů. Sedmnácté století bylo věkem holandských mistrů, jako byli Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer a Jan Steen. Devatenácté a dvacáté století bylo neméně pozoruhodné díky špičkovým umělcům jako byli Vincent van Gogh a Piet Mondriaan.

Ke známým nizozemským specialitám patří syrový sleď, uzený úhoř a hrachová polévka, avšak nelze opomenout ani holandské sýry jako Edam nebo Goudu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář