Jdi na obsah Jdi na menu
 


Španělsko

9. 11. 2008
ŠpanělskoČlenské státy EU

Španělsko

  • Rok vstupu do EU: 1986
  • Politický systém: konstituční monarchie
  • Hlavní město: Madrid
  • Rozloha: 504 782 km2
  • Počet obyvatel: 40,7 milionu
  • Měna: euro
  • Poslechněte si úřední jazyk EU:
    Španělština
Španělsko
Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu

Kontinentálnímu Španělsku dominují náhorní plošiny a pohoří, jako jsou Pyreneje a Sierra Nevada.V jejich výšinách pramení několik velkých řek, například Ebro, Duero, Tagus a Guadalquivir.Ve Středozemním moři se nacházejí Baleárské ostrovy a u pobřeží Afriky Kanárské ostrovy.

Španělsko je konstituční monarchie s dědičným monarchou a dvoukomorovým parlamentem Cortes neboli národním shromážděním.Katalánsko, Baskicko a Galicie mají zvláštní status, vlastní jazyk a jiná práva vyplývající z ústavy z roku 1978, která zakotvuje respektování jazykové a kulturní rozmanitosti v jednotném Španělsku.Země je rozdělena na 17autonomních komunit (regionů), z nichž každá má vlastní přímo volené orgány.

K hlavním španělským hospodářským odvětvím patří zemědělství (zejména produkce ovoce a zeleniny, olivového oleje a vína), rybolov, textilní a automobilový průmysl a cestovní ruch.

Karneval na ulici v CádizuOd Velázqueze v 17. století přes Goyu v 18. a 19. století až po Picassa, Dalího a Miróa ve 20. století oplývalo Španělsko uměleckým bohatstvím.Španělskou hudbu a tanec flamenco obdivuje celý svět. Cervantesův román Don Quijote představuje jeden z milníků moderní evropské literatury.Španělští filmoví režiséři jako Pedro Almodóvar, Alejandro Amenábar a Luis Bunuel získali mnoho mezinárodních ocenění.

Španělská kuchyně je známa díky paelle (pokrm z rýže, kuřecího masa, plodů moře a zeleniny), tortille (omeleta s bramborami) a sangrii (osvěžující víno podávané s ovocem).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář