Jdi na obsah Jdi na menu
 


Belgie

8. 11. 2008
Belgiečlenské státy EU

Belgie

  • Rok vstupu do EU: zakládající člen
  • Politický systém: konstituční monarchie
  • Hlavní město: Brusel
  • Rozloha: 30 158 km²
  • Počet obyvatel: 10.5 milionu
  • Měna: euro
  • Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu:
    Francouzština, Nizozemština, Němčina
Belgie
Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu
Belgie je federální stát, který tvoří tři regiony: na severu nizozemsky mluvící Flandry, na jihu francouzsky mluvící Valonsko a dvojjazyčné hlavní město, kde mají oba uvedené jazyky statut úředního jazyka. Ve východní části země je také malá německy mluvící menšina čítající asi 70 000 obyvatel.

Belgická krajina je velmi rozmanitá: 67 kilometrů mořského pobřeží a pobřežních rovin u Severního moře, kopce ve středu země a lesnatá vrchovina v Ardenách na jihozápadě.

V Bruselu sídlí několik mezinárodních organizací: nachází se zde většina evropských institucí a také ústředí NATO.

Belgie je konstituční monarchie, která získala nezávislost v roce 1830. Parlament má dvě komory, a to poslaneckou sněmovnu, jejíž členové jsou voleni na maximální období čtyř let, a horní komoru neboli senát, jehož členové jsou voleni nebo kooptováni. Vzhledem k politické struktuře vládnou v Belgii koaliční vlády. 

Belgické pivo a belgické mušleMezi nejznámější Belgičany patří Georges Rémi (Hergé), tvůrce Tintina, spisovatelé Georges Simenon a Hugo Claus, skladatel a zpěvák Jacques Brel a cyklista Eddy Merckx. Malíři jako James Ensor, Paul Delvaux a René Magritte jsou moderními následovníky Rubense a ostatních vlámských mistrů minulosti.

Belgická čokoláda je známá a oblíbená po celém světě. Oblíbeným jídlem jsou mušle s hranolky (pommes frites), které jsou údajně původní belgickou specialitou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář