Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polsko

9. 11. 2008
PolskoČlenské státy EU

Polsko

  • Rok vstupu do EU: 2004
  • Politický systém: republika
  • Hlavní město: Varšava
  • Rozloha: 313 000 km2
  • Počet obyvatel: 38,2 milionu
  • Měna: zlotý
  • Poslechněte si úřední jazyk EU:
    Polština
Polsko
Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu

Severní část Polska, která dosahuje k Baltskému moři, je tvořena téměř výhradně nížinami, zatímco jižní hranici tvoří Karpaty (včetně Tater).Největší a nejnavštěvovanější oblastí Polska je Mazursko, kraj s mnoha jezery.

Polský stát má více než tisíciletou historii.V 16. století bylo Polsko jednou z nejmocnějších zemí v Evropě. Polský král Jan III. Sobieski v roce 1683 prolomil ottomanské obležení Vídně, čímž ukončil hrozbu možné okupace západní Evropy.

Polsko je bohaté na přírodní nerostné suroviny, včetně kamenné soli. Solný důl Wieliczka v sobě skrývá celé podzemní městečko, včetně sanatoria, divadla, kaple a kavárny.Vše, počínaje schody a konče lustry, je vyrobeno ze soli.

Na krakovské univerzitě ze 14. století studoval Koperník i papež Jan Pavel IISoučasná polská ústava pochází z roku 1997. Prezident je volen ve všeobecných volbách na pětileté období. 460 členů dolní komory parlamentu (Sejmu) a 100 členů senátu je voleno přímo v systému poměrného zastoupení na období čtyř let.

K polským tradičním pokrmům patří řepná polévka, plněné zelí (zelné listy plněné masem a rýží) a pierogi (knedlíčky plněné například zelím a houbami).

K významným Polákům patří astronom Koperník, skladatel Chopin, vědkyně Maria Curie-Skłodowska, filmoví tvůrci Roman Polanski a Krzysztof Kieslowski a nedávno zesnulý papež Jan Pavel II.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář