Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maďarsko

9. 11. 2008
Členské státy EU

Maďarsko

  • Rok vstupu do EU: 2004
  • Politický systém: republika
  • Hlavní město: Budapešť
  • Rozloha: 93 000 km2
  • Počet obyvatel: 10,1 milionu
  • Měna: forint
  • Poslechněte si úřední jazyk EU:
    Maďarštině
Maďarsko
Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu

Maďarsko je vnitrozemský stát sousedící s mnoha zeměmi – Slovenskem, Ukrajinou, Rumunskem, Srbskem, Chorvatskem, Slovinskem a Rakouskem. Je převážně rovinatý, s nízkými pohořími na severu. Jezero Balaton, oblíbené turistické středisko, je největší jezero ve střední Evropě.

Předkové etnických Maďarů byly maďarské kmeny, které do Karpatské kotliny přišly v roce 896 a ovládly obyvatelstvo v této oblasti. Maďarsko se stalo křesťanským královstvím za vlády Svatého Štěpána v roce 1000. Maďarština se nepodobá jazykům sousedních zemí a je pouze vzdáleně příbuzná finštině a estonštině.

Hlavní město Budapešť, které dříve tvořila dvě samostatná města (Buda a Pešť), se rozprostírá na obou březích Dunaje. Oplývá historickým a kulturním bohatstvím a nachází se v něm vyhlášené léčivé prameny. 

Pohled branou na budovu maďarského parlamentuMaďarsko má jednokomorový parlament neboli národní shromáždění, jehož 386 členů je voleno každé čtyři roky.

Maďarsko má omezené množství přírodních zdrojů (bauxit, uhlí a zemní plyn) a také úrodnou ornou půdu. Maďarská vína se pijí v celé Evropě. K hlavním vyváženým výrobkům patří stroje a dopravní zařízení, potraviny a chemické látky.

Maďarsko je velmi muzikální země. Tamní lidová hudba byla inspirací pro velké skladatele, jako byli Liszt, Bartók a Kodály.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář