Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slovinsko

9. 11. 2008
SlovinskoČlenské státy EU

Slovinsko

  • Rok vstupu do EU: 2004
  • Politický systém: republika
  • Hlavní město: Ljubljana
  • Rozloha: 20 000 km2
  • Počet obyvatel: 2 miliony
  • Měna: euro
  • Poslechněte si úřední jazyk EU:
    Slovinština
Slovinsko
Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu

Slovinsko, které bylo dříve jednou z šesti jugoslávských republik, získalo nezávislost po rozpadu Jugoslávie v roce 1991.Hraničí s Itálií, Rakouskem, Maďarskem a Chorvatskem.

Ve Slovinsku se setkávají čtyři evropské zeměpisné oblasti:Alpy, Dinárská oblast, Panonská pánev a Středomoří.Země je hornatá a Slovinci rádi lyžují a pěstují turistiku.Na státní vlajce jsou vyobrazeny tři vrcholy nejvyšší slovinské hory Triglav, která dosahuje výšky 2 864 metrů.

Lyžování ve stínu hory TriglavZemě byla v minulosti součástí rakousko-uherského císařství.Hlavní město Ljubljana bylo založena v římských dobách.Místní univerzita s více než 50 000 studenty přispívá k bohatému kulturnímu životu města.K hlavním průmyslovým odvětvím patří výroba automobilových součástí, chemických látek, elektroniky, elektrických přístrojů, textilu a nábytku.

K turistickým atrakcím patří známé jeskyně v Postojna zdobené stalaktity a stalagmity.Nápisy v jeskyních svědčí o tom, že sem první turisté přišli už v roce 1213.

Slovinská kuchyně je silně ovlivněna kuchyněmi sousedních států.Z Rakouska pochází jablečný závin a vídeňský řízek.Z Itálie se sem rozšířilo rizoto a z Maďarska guláš.Zvláštní slovinský koláč se nazývá potica.

K nejznámějším Slovincům patří fyzik Jožef Stefan, jazykovědec Franc Miklošič a architekt Jože Plečnik.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář