Jdi na obsah Jdi na menu
 


Francie

8. 11. 2008
Členské státy EU

Francie

  • Rok vstupu do EU: zakládající člen
  • Politický systém: republika
  • Hlavní město: Paříž
  • Rozloha: 550 000 km2
  • Počet obyvatel: 59,6 milionu
  • Měna: euro
  • Poslechněte si úřední jazyk EU:Francouzština
Francie
Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu

Francie je jednou z největších evropských zemí, která se rozprostírá od Severního až po Středozemní moře. Její krajina je různorodá. Na východě a jihu jsou hory, včetně alpského vrcholu Mont Blanc (4 810 m), jenž představuje nejvyšší bod západní Evropy. Francouzské nížiny jsou tvořeny povodími čtyř řek – Seiny na severu, Loiry a Garonny, které tečou směrem na západ, a Rhóny, která teče z Ženevského jezera do Středozemního moře.

Bazilika Sacré Coeur v PařížiPrezident republiky má významnou politickou roli. Předsedá schůzím Rady ministrů (kabinetu) a má celkovou odpovědnost v hlavních oblastech zahraničních věcí a obrany. Každodenní fungování země má na starosti premiér. Prezident je volen v přímých volbách na pětileté období. Parlament sestává z národního shromáždění, které je voleno každých pět let, a Senátu, jehož členy vybírá volební kolegium.

Francie má vyspělé průmyslové hospodářství a efektivní zemědělství. Mezi hlavní činnosti patří výroba automobilů, letecký průmysl, informační technologie, elektronika, odvětví chemických a farmaceutických látek a módní průmysl.

Ve Francii se narodili někteří z nejvlivnějších spisovatelů a myslitelů, od Descarta a Pascala v 17. století, přes Rousseaua a Voltaira v 18. století, Balzaka, Baudelaira a Flauberta v 19. století až po Sartra a Camuse ve 20. století. Tato země obohatila svět umění v posledních dvou stoletích o díla Renoira, Moneta, Cézanna, Gauguina, Matisse, Braqua a mnoha dalších.

Francouzská kuchyně je jednou z nejvyhlášenějších v Evropě. Vaření a stolování je součástí francouzské kultury a životního stylu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář