Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česká republika

8. 11. 2008
Česká republikaČlenské státy EU

Česká republika

  • Rok vstupu do EU: 2004
  • Politický systém: republika
  • Hlavní město: Praha
  • Rozloha: 79 000 km²
  • Počet obyvatel: 10.3 milionu
  • Měna: česká koruna
  • Poslechněte si úřední jazyk EU:
    čeština
Česká republika
Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu
Česká republika se v lednu 1993, po rozdělení Československa na dvě části, stala nezávislým státem. Před II. světovou válkou bylo Československo jednou z deseti průmyslově nejvyspělejších zemí světa a jedinou středoevropskou zemí, která si udržela demokracii až do roku 1938.

Praha, hlavní město České republiky, je starší než 1 000 let a pyšní se bohatou historickou architekturou různých slohů. Z tohoto důvodu je toto město vyhledávanou lokalitou pro mnoho zahraničních filmových tvůrců.

Praha za soumrakuNejvýznamnějším hospodářským odvětvím je stále průmyslová výroba, zejména výroba automobilů, obráběcích nástrojů a strojírenských výrobků. Na Moravě má významný podíl železářství a ocelářství. K hlavním pěstovaným plodinám patří kukuřice, cukrová řepa, brambory, pšenice, ječmen a žito.

Zhruba 95% území pokrývají kopce a pohoří, díky nim jsou zde ideální podmínky pro lyžování, jízdu na horských kolech a turistiku. V hojných lesích žijí divočáci a lišky.

V České republice se vyrábí světoznámé pivo a také minerální voda pocházející z 900 přírodních pramenů (světový rekord). Víno se vyrábí na jižní Moravě a zčásti také v Čechách. Tradiční jídla často obsahují knedlíky, které se připravují z brambor nebo z mouky.

K známým Čechům patří secesní malíř Alfons Mucha, skladatelé Antonín Dvořák a Bedřich Smetana a spisovatel Milan Kundera.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář