Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rakousko

9. 11. 2008
RakouskoČlenské státy EU

Rakousko

  • Rok vstupu do EU: 1995
  • Politický systém: spolková republika
  • Hlavní město: Vídeň
  • Rozloha: 83 858 km²
  • Počet obyvatel: 8,3 milionu
  • Měna: euro
  • Poslechněte si úřední jazyk EU:
    Němčina
Rakousko
Podrobnou mapu zobrazíte - klepnutím na mapu Podrobnou mapu zobrazíte - klepnutím na mapu
Západní a jižní části Rakouska dominují Alpy, zatímco východní spolkové země, včetně Vídně, leží v povodí Dunaje.

Po celá století, až do konce I. světové války, bylo Rakousko centrem rozlehlé říše, která ovládala značnou část střední Evropy. V současnosti je Rakousko spolková republika, která se skládá z devíti spolkových zemí.

Ve Vídni sídlí několik mezinárodních organizací, včetně sekretariátu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, Mezinárodní agentury pro atomovou energii a Organizace zemí vyvážejících ropu.

Rakouský parlament má dvě komory. Národní rada, neboli Nationalrat, má 183 členů, kteří jsou voleni v přímých všeobecných volbách na dobu čtyř let Spolková rada neboli Bundesrat je horní komora s přibližně 62 členy zastupujícími jednotlivé spolkové země. Její členové jsou voleni na čtyři roky nebo šest let.  

Zámek Belvedere ve VídniRakousko má bohaté kulturní dědictví. Významné místo v něm má skladatel Wolfgang Amadeus Mozart, avšak velmi oblíbený je i Franz Schubert. V oblasti filosofie a myšlení stále vyvolává kontroverze Sigmund Freud. Jedním z těch, kdo značně ovlivnili myšlení ve 20. století, byl i Ludwig Wittgenstein. Malby Gustava Klimta se těší všeobecné oblibě.

Rakouské hospodářství tvoří převážně průmysl i zemědělství, přičemž významným zdrojem příjmů je i turistika.

Kulinářské speciality Wiener Schnitzel a Apfelstrudel se proslavily do takové míry, že jejich názvy není nutno překládat

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář