Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bulharsko

8. 11. 2008
BulharskoČlenské státy EU

Bulharsko

  • Rok vstupu do EU: 2007
  • Politický systém: republika
  • Hlavní město: Sofie
  • Rozloha: 111 000 km²
  • Počet obyvatel: 7.7 milionu
  • Měna: lev
Bulharsko
Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu
Bulharsko se nachází v srdci Balkánského poloostrova a jeho krajina je velmi rozmanitá: severu dominují rozlehlé nížiny v povodí Dunaje a jihu vysočina a náhorní roviny. Na východě je pobřeží Černého moře, které láká turisty po celý rok.

Bulharsko vzniklo v roce 681 a je jedním z nejstarších států v Evropě. Jeho dějiny jsou poznamenány polohou země v blízkosti pomezí Evropy a Asie. Přibližně 85% obyvatel jsou pravoslavní křesťané a 13% jsou muslimové. Asi 10% obyvatel je tureckého původu a 3% jsou Romové. V tradičních jídlech se rovněž projevují východní a západní vlivy. Nejznámějším bulharským pokrmem je nepochybně jogurt, který Bulhaři považují za prostředek k dosažení vysokého věku a pravidelně jej konzumují.
 

Klášter v RileBulharské národní shromáždění (jednokomorový parlament) se skládá z 240 členů volených na čtyřleté období.

Z Bulharska se vyvážejí především průmyslové výrobky, potraviny a víno, které jsou úspěšné na evropských trzích.

Bulharsko je vyhlášené svou lidovou hudbou. Bulharská lidová píseň byla zaznamenána na zlaté desce sondy Voyager, kterou vyslala do vesmíru agentura NASA. K známým Bulharům patří filosofka Julia Kristevová a Elias Canetti, nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1981, a Christo Javačev („Christo“), autor mnoha netradičních objektů krajinného umění.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář